Rokal banen in beeld en railplan

diorama Schwarzenbach van Noch. uit 1970 met Rokal materiaal

Een van de Rokal railplannen uit 1959 is het railplan ”AW” . Deze baan was te zien op de Nürnberger Messe Anlage 1959. Sip Hartman bouwt deze samen met zijn Rokal vrienden zoveel mogelijk na.

Er zijn wel aantal concessies gedaan, zo is geen gebruik van het railmateriaal wat rond 1959 beschikbaar was, maar is er gekozen voor het Rokal volprofiel van 1967. Ook zijn de armseinen vervangen door lichtseinen. De lantarenpalen van Rokal, nu bijna niet meer te verkrijgen, zijn vervangen door lantarenpalen made in China.

Ook voor de scenery is niet altijd het oude materiaal gebruikt, maar de sfeer van  rond 1960 wordt goed weergeven. Het toen nog beperkte TT aanbod van gebouwen is ook nu zichtbaar door het gebruik enkel H0 gebouwen, onder andere van Faller. Het gebruik van N huizen op de berg , toen nog een onbekende spoorbreedte, op de baan moeten we met een knipoog maar voor lief nemen.  Met een extra module is de baan nog extra uitgebreid met een keerlus.

Voor een meer uitgebreide versie van de bouw van de baan kunt u het verenigingsblad van modelspoorvereniging TTNederland raadplegen. (nummers 172 en 173. )

De foto’s geven u hopelijk een goede indruk van de baan.

Originele afbeelding van de Rokal Anlage AW uit 1959
Rokal Anlage AW, Kijk of u iets kan terug vinden op de volgende foto’s
Ook hier gebruik van gebouwen in schaal HO
Bouw afgerond,
gebruik van gebouwen in de schaal HO
Spoorwegovergang in worden met gebruik de knipperlichtinstallatie van Krüger TT
Hoogspanningsmasten van Rokal